OEM eftersträvar primärt tre typer av förvärv, där de två förstnämnda är vanligast:
Ledarna inom alla OEMs verksamheter ansvarar för att söka och identifiera möjliga förvärvskandidater. Koncernen arbetar också med mäklare, revisionsfirmor och banker vilka bidrar med inflöde av intressanta bolag. OEM strävar efter att skapa dialoger med ägare till intressanta företag i ett tidigt skede. Detta skapar förtroendefulla relationer och ger möjlighet att visa att OEM är en långsiktig ägare och kan bidra med att vidareutveckla och expandera verksamheter efter genomförda förvärv. De ideala förvärvskandidaterna delar ett antal gemensamma kännetecken:
Starkt engagemang för verksamheten och affären är en viktig del i OEM kultur. Vid analysen av potentiella kandidater är därför verksamheten i starkt fokus, med områden som organisation, företagskultur, erbjudande och framtida potential. Dessutom görs en översyn över hur OEMs övriga verksamhet påverkas av förvärvet och vilka synergieffekter som kan uppnås. Förvärv kan genomföras på så sätt att OEM köper bolag, med eller utan den tidigare ägaren kvar i bolaget, eller att OEM köper ett bolags verksamhet, så kallat inkråmsförvärv.
Utifrån filosofin att vara en aktiv och långsiktig ägare utarbetar OEM, under förvärvsprocessen, en plan för att vidareutveckla den förvärvade verksamheten. Här kan OEM exempelvis dra nytta av befintliga verksamheter för att öppna upp nya marknader och kundgrupper för det förvärvade företagets erbjudande. Det förvärvade företaget kan drivas vidare som eget företag alternativt kan det integreras i någon av befintliga verksamheter. Utgångspunkten för dessa överväganden är primärt vad som är bäst för den aktuella verksamheten och var utvecklingsmöjligheterna är störst.